Veel ondernemers zijn inmiddels wel overtuigd van de vele voordelen van WordPress en vragen daarom gelijk om een WordPress website als ze bij mij aankloppen. Door de vele enthousiaste verhalen en aanbevelingen van collega-ondernemers lijkt de keuze snel gemaakt te zijn. Maar is WordPress altijd de beste keuze? Laten we beginnen met de redenen waarom mensen zo vaak voor WordPress als cms-systeem kiezen.

Veelzijdig WordPress

Eén van de grootste voordelen van WordPress is natuurlijk dat je er heel veel kanten mee op kunt. Van blog, waar het oorspronkelijk voor ingezet werd, tot complete website. Naar wens maak je er dan ook nog een webshop, community website, portfolio, online trainingssite, etc. van. Die veelzijdigheid is natuurlijk ook heel handig als je nog niet exact weet van welke mogelijkheden je allemaal gebruik wilt maken. Het houdt alle opties lekker open 🙂

Voor startende ondernemers is het fijn als je een goede basis neer kunt zetten en binnen datzelfde systeem gemakkelijk kunt upgraden naar extra functionaliteiten, zonder dat je hoeft over te stappen op een heel nieuw systeem.

Is het echt zo makkelijk in gebruik?

Ja, in principe wel. Als je basis computervaardigheden op orde zijn en je bijvoorbeeld goed met Word kunt werken, dan kun je je draai waarschijnlijk snel vinden binnen de WordPress editor. Waar sommige mensen wel tegenaan hikken is de (eenmalige) installatie van het systeem. De beroemde 5-minuten installatie duurt bij sommigen een stuk langer of lukt zelfs helemaal niet 😉 Gelukkig hebben sommige hostingbedrijven een installatiebutton voor WordPress en kun je het in principe met 1 klik en het invullen van een aantal gegevens zonder technische kennis installeren. En anders klop je gewoon bij mij aan.

De volgende uitdaging is vaak het thema. De voorbeelden van thema’s zien er vaak indrukwekkend mooi uit, maar om je eigen website ook echt zo mooi te krijgen is vaak een tweede verhaal. Je moet dan wel een beetje gevoel hebben voor ontwerp en samenhang van onderdelen om het mooi te krijgen. Mijn advies als je net begint: hou het vooral lekker simpel! Je kunt altijd nog mooier maken en uitbreiden, begin gewoon met een mooie standaard lay-out en een paar basiskleuren en lettertypes. Een verkooppagina met je dienst of product, een over mij of ons verhaaltje en contactmogelijkheid is al voldoende om mee te beginnen.

Soms is WordPress niet toereikend

Soms blijkt het achteraf toch niet de juiste keuze. Zo heb ik ooit aan een project gewerkt waarbij de klant een ‘simpele webshop’ wilde, low-budget, niet te veel poespas, etc. Een WordPress website met Woo-Commerce als shopfunctionaliteit leek daardoor een goede keuze te zijn. Gaandeweg het project kwamen er echter steeds meer wensen boven tafel waardoor het Woo-Commerce systeem heel veel extra plug-ins nodig had, en zelfs niet alle gewenste functionaliteiten bleken überhaupt mogelijk te zijn binnen het systeem. Als ik van tevoren alle gewenste functies had geweten had ik de klant zeker niet geadviseerd om voor WordPress te gaan, maar bijvoorbeeld voor een gespecialiseerd webshop-systeem als Magento. 

Nadelen van het systeem

Eén van de grootste minpunten van het systeem dat momenteel veel genoemd wordt is de veiligheid. Juist doordat het zo’n populair cms-systeem is vinden hackers het ook aantrekkelijk om hier gebruik misbruik van te maken. Tel daarbij op dat veel gebruikers een te eenvoudige inlognaam en wachtwoord gebruiken, soms niet weten hoe ze met de updates om moeten gaan en/of de updates niet (meer) durven te doen doordat er wel eens iets fout gaat en je hebt de perfecte cocktail voor veiligheidsproblemen. Dit nadeel is makkelijk te omzeilen door wat veiligheidsrichtlijnen in acht te nemen. Mijn advies is om in ieder geval altijd te zorgen dat je updates tijdig gedaan worden en loop mijn security checklist eens na. Kun of wil je het niet zelf doen? Schakel dan iemand zoals ik met m’n onderhoudspakketten in. Het zou zonde zijn als je website gehackt wordt door iets wat je makkelijk had kunnen voorkomen!

Een ander nadeel kan de compatibiliteit van plug-ins en thema’s zijn. Het komt wel eens voor dat de ene plug-in de werking van de andere verstoort. Of een thema is niet zo gebouwd dat bepaalde functionaliteiten standaard worden ondersteund. Soms moet je dan gebruik maken van een andere plug-in of thema om dit probleem op te lossen, of je moet even geduld hebben en wachten op een update van de plug-in of thema-bouwer.

Soms is WordPress juist teveel van het goede

Soms wil iemand alleen maar een tijdelijk visitekaartje online hebben. Hoewel ik het niet aanraad als je online echt goed gevonden wilt worden en aan content-marketing wilt doen, kan het in sommige gevallen een prima keuze zijn om niet voor een cms-systeem te kiezen maar voor een heel simpele HTML website.

Voordeel van zo’n simpele HTML website is dat je er op het gebied van updates vrijwel geen omkijken naar hebt. De enige manier om gehackt te worden met zo’n website is als je FTP/hosting gegevens gekraakt worden. Die kans is veel kleiner dan dat een hacker gebruik maakt van een veiligheidslek in WordPress.

Deze optie is bijvoorbeeld handig als je wel een homepage wilt hebben voor mensen die je opzoeken, maar je communicatie loopt vooral via andere kanalen zoals social media, telefonisch, of gewoon face-to-face.

En dan zijn er ook nog alternatieve cms-systemen

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen WordPress. Hoewel ik me nu in WordPress gespecialiseerd heb bestaan er nog vele andere cms-systemen. Zo werkte ik eerst ook veel met cms-systeem Joomla! en daarnaast zijn Drupal en ModX bekende cms-systemen.

Een andere, naar mijn idee goede, ontwikkeling zijn de online platforms waar je zelf websites kunt bouwen. Waren deze tot een paar jaar geleden lang niet zo handig en in staat om echt mooie websites te bouwen (het zag er altijd wat gedateerd uit en/of je kon daar niet al je wensen in kwijt), tegenwoordig kun je hiermee de mooiste moderne websites bouwen. En dat zonder al te veel technische kennis, zonder installatiegedoe (je hoeft vaak alleen een account aan te maken en te koppelen aan je domeinnaam) en vooral: zonder zorgen over updates e.d.

Voorbeelden van dergelijke platforms zijn:

Nadelen van deze systemen zijn de beperkingen die ieder systeem op een gegeven moment toch kan hebben, het kan zijn dat je functionaliteiten wilt die ze (nog) niet ondersteunen. Dan zul je moeten wachten tot het er eventueel aan toegevoegd wordt of je moet alsnog overstappen op een ander systeem met alle gedoe die daarbij komt kijken.

Conclusie: WordPress is (voorlopig in ieder geval) here to stay!

Ik denk niet dat WordPress snel in populariteit zal dalen, maar de ontwikkelingen zijn interessant. Als de online platformen hun functionaliteiten uit blijven breiden denk ik dat steeds meer mensen voor zo’n systeem zullen kiezen. Als ik nu pas was begonnen had ik dat waarschijnlijk ook gedaan.

Dat roept natuurlijk de vraag op of webdesigners dan straks nog wel nodig zijn. Ik verwacht dat mensen steeds meer zelf kunnen doen. Een hele mooie ontwikkeling, want wat is er nu fijner dan als je een idee voor een product, actie of nieuwsbericht hebt dat je dit gelijk zelf online kunt zetten op de manier die je wilt? Voor webdesigners zal er altijd nog werk blijven in het laten zien van de mogelijkheden van de vele online toepassingen, het helpen als iemand er niet uitkomt en natuurlijk het ingewikkelde werk voor als een bepaalde functionaliteit niet standaard is.

Ik ben zelf erg benieuwd naar alle ontwikkelingen en de toekomst. En jij? Hoe sta jij hierin? Welk systeem gebruik je zelf en wat zou je kiezen als je opnieuw mocht kiezen?

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat en lees en reageer altijd!

Marjon Saft
Je hoeft de techniek van je website niet helemaal alleen te doen. Als online professional of VA ben je veel met je website(s) bezig. Er zijn momenten dat je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker als het gaat over de techniek en het onderhoud.

Website struggles leveren frustratie op en verslinden je kostbare tijd. Hoe heerlijk is het dan als je aan kunt kloppen bij iemand met veel kennis en ervaring van WordPress en andere online tools. Iemand die zelf al heel veel geprobeerd heeft en daardoor sneller met een oplossing kan komen?

De afgelopen 8 jaar heb ik ruim 200 klanten mogen helpen, waaronder veel VA's die mijn hulp ook inschakelen voor websites van hun klanten. Dus loop je vast op een technisch probleem bij een website? Laat mij je project weer in beweging brengen.

Stuur me een mailtje met je website uitdaging en ik laat je weten of en hoe ik je kan helpen. Let's FIX it!
Marjon Saft on FacebookMarjon Saft on InstagramMarjon Saft on LinkedinMarjon Saft on Twitter