Security checklist voor je website

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, zo is het ook met je website. Met de hoeveelheid aanvallen op websites is het belangrijk je website goed bij te houden, zeker als deze op een populair CMS systeem als WordPress draait.

Zonder onderhoudsabonnement: waar moet je op letten?

Wanneer je geen onderhoudsabonnement hebt voor je website, is het erg belangrijk dat je zelf e.e.a. regelmatig in de gaten houdt:

  1. Zorg voor regelmatige backups én controleer of deze daadwerkelijk zijn uitgevoerd en compleet zijn.
  2. Zorg dat je ook een kopie van je backup op een externe locatie opslaat. Bijvoorbeeld op je pc, in je mailbox of Dropbox e.d.
  3. Voer regelmatig de benodigde veiligheidsupdates uit. (Voor het CMS systeem zelf, bijvoorbeeld WordPress, de plugins en het theme dat je gebruikt. Bij een premium theme moet je soms zelf af en toe controleren of er een update beschikbaar is.)
  4. Optioneel maar aan te raden: Je kunt als extra beveiliging een veiligheidsplugin installeren. Bijvoorbeeld Wordfence of iThemes Security. Deze plugins helpen je bij het instellen van diverse veiligheidsinstellingen en daardoor bij het voorkomen van aanvallen op je website.
  5. Wees zorgvuldig met je inlognaam en wachtwoord, zie verder de tips hieronder.

Met onderhoudsabonnement: een paar tips!

Heb je voor je website een onderhoudsabonnement bij mij, dan hoef je zelf alleen nog maar op het volgende te letten:

  1. Een goede inlognaam: gebruik hier niet ‘admin’ voor! Dit is zeer gevoelig voor hackers omdat het jarenlang standaard als gebruikersnaam werd voorgeschoteld door WordPress.
  2. Een sterk wachtwoord, dat je nog niet voor andere sites gebruikt.

Tip: Gebruik een dienst als LastPass voor een willekeurig en niet te onthouden wachtwoord per website. Super makkelijk in gebruik en je hoeft voortaan nog maar één wachtwoord te onthouden voor al je online inloggegevens!

That’s it! De rest regel ik voor je! ? Lijkt dit je wat? Kijk dan eens hier voor mijn verschillende onderhoudspakketten.