Vreemde verwijzingen in Google Analytics – Referral spam

Je neemt eens een kijkje in Google Analytics om te zien vanaf welke site mensen op je site terecht komen. Maar dan zie je ineens allerlei vreemde verwijzingen van sites die erg onwaarschijnlijk lijken om naar jouw site te linken. Dit wordt ‘referral spam’ genoemd waarbij het doel is dat jij nieuwsgierig wordt naar de site die naar je zou linken en de site daardoor gaat bezoeken.

Voorbeelden van referral spam in Google Analytics

Voorbeelden van referral spam in Google Analytics

Veel Analytics gebruikers hebben last van deze zogenoemde ‘referral spam’. Het plaatsen van filters helpt even, maar het worden er helaas met de dag meer waardoor je er een dagtaak aan krijgt om ze allemaal uit te bannen.

Daarnaast duikt deze vorm van spam nu ook op in de gebruikte zoektermen om je site te bereiken (b.v. de ‘vitaly rules google’ zoekterm) én ze laten het zelfs lijken alsof je website zelf vreemde pagina’s erbij heeft gekregen in het inhoudsoverzicht. Het doel hierbij is dat ze hopen op bekendheid en/of verkeer naar hun website. Ze hebben meestal niet veel goeds met je voor dus je kunt deze websites beter niet bezoeken.

De spammers hoeven je website overigens niet eens zelf te bezoeken, ze hebben een script gemaakt waarbij alle Google Analytics account nummers gebruikt worden. Het viel me op dat bij sites waarbij je een 2e profiel hebt, dus b.v. GA-3883833-2, de spam minder voorkomt in de statistieken. Dit zou een mogelijke oplossing kunnen zijn, maar je hebt dan niet meer alle historische data in één profiel staan.

Hoe dan ook: de spammers hebben deze ‘opening’ in Google Analytics overduidelijk gevonden en maken er volop gebruik van… tot grote ergernis van alle gebruikers van Google Analytics. Ik hoop zelf heel erg dat Google met een blijvend goede oplossing komt want ik ben bang dat websitebeheerders anders snel op zoek zullen gaan naar een goed alternatief.

Wil je er eerder vanaf komen? Bereid je voor op een hoop gedoe en volg de stappen in één van deze artikelen;
http://help.analyticsedge.com/spam-filter/definitive-guide-to-removing-google-analytics-spam/ 
https://neilpatel.com/blog/how-to-remove-referral-spam-in-your-google-analytics/

Het is wat werk, maar geeft wel schonere resultaten. Alleen zul je de filters e.d. ook continu bij moeten blijven werken als er weer nieuwe spammers opduiken. Succes!