Je hebt een artikel geschreven of ziet al helemaal voor je hoe je reclameflyer eruit moet zien, nu alleen nog even de juiste plaatjes erbij zoeken. Even Googlen dus…? Het lijkt zo makkelijk, je typt je onderwerp in en vind ontzettend veel plaatjes via Google. Veel mensen denken dat ze deze foto’s zomaar kunnen gebruiken, maar dat is dus niet zo.

Welke afbeelding gebruik jij voor je website?

Je moet er van uit gaan dat er op iedere foto die je op internet tegenkomt copyright rust. Het is niet zomaar toegestaan om alle foto’s of afbeeldingen die je op internet vind te gebruiken in je eigen creaties. In dit artikel lees je hoe je wel aan mooie afbeeldingen voor je website kunt komen.

Copyright en auteursrecht

Wie een afbeelding van een ander overneemt, heeft daarbij meestal toestemming van die ander nodig. Op vrijwel alle foto’s en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Ook portretrecht kan een rol spelen.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blogcontact).

Maar waar haal ik mijn afbeeldingen dan vandaan?

Daar zijn diverse opties voor, ik noem hieronder een aantal voorbeelden:

Stockfotografie

Wanneer je een mooie foto zoekt zou je gebruik kunnen maken van een website voor stockfotografie. Deze foto’s kun je vaak tegen een kleine vergoeding gebruiken in je eigen werk of op je website. Er zijn zowel gratis als betaalde varianten van deze service.

Betaalde stockfoto’s

Stockfoto websites bevatten een database met foto’s en afbeeldingen die je tegen betaling kunt downloaden, de prijs is afhankelijk van de afbeelding en de afmeting. Meestal koop je een bundel credits waar je daarna mee kunt betalen.
Voorbeelden van stockfotografie websites:
 

Gratis stockfoto’s

Op internet zijn ook veel gratis stockfoto’s te vinden. Het is soms even zoeken, maar als je de tijd hebt kan het de moeite waard zijn. Altijd leuk om eens rond te spitten. Sommige bronnen vereisen overigens wel een bronvermelding, let op de voorwaarden per site, meestal staat het aangegeven bij het downloaden.
Voorbeelden van stockfotografie websites:

Dit artikel op Pepermunt.net bevat ook verwijzingen naar websites met (gratis) stockfoto’s.

 

Nadelen van stockfotografie

Nadeel van stockfotografie is dat het soms erg herkenbaar is als stockfoto, denk bijvoorbeeld aan de nep-lachende “Shiny Happy people” in de perfecte omgeving. Bepaalde afbeeldingen worden zo vaak gebruikt dat je ze op iedere hoek van het internet tegenkomt, dat komt je uitstraling niet ten goede. Probeer de meest gebruikte standaardfoto’s daarom zoveel mogelijk te vermijden.
 

Google (gelabeld voor hergebruik)

Update juni 2015: Toch Google? Maar je zei dat dat niet zomaar mocht… Nu heeft Google daar iets nieuws op verzonnen. Je kunt tegenwoordig zoeken in Google Afbeeldingen en alleen de foto’s laten tonen die gebruikt mogen worden. Klik daarvoor op Zoekhulpmiddelen en kies bij Gelabeld voor hergebruik de toestemming die je wilt hebben. 100% zekerheid heb je hiermee nog steeds niet (ik zag her en der toch evengoed wat stockfoto’s in de resultaten), maar het is beter dan ongefilterd zoeken. Kijk voor de grap ook maar eens naar het verschil in resultaten als je ze wel of niet filtert.

Google afbeeldingen zoeken naar foto's die je mag gebruiken

Eigen beeldmateriaal

De meest originele, en persoonlijke, optie is natuurlijk om eigen foto’s en afbeeldingen te gebruiken. Als je die mogelijkheid hebt is het zeker aan te raden om daarvoor te kiezen. Meestal bouw je in de loop der tijd zo’n verzameling afbeeldingen op rond jouw onderwerp dat je de afbeeldingen ook makkelijk kunt recyclen.

Het kan ook heel leuk zijn om zelf wat foto’s te maken voor bij je blog of artikel.

Tenslotte kunnen ook illustraties of bewerkte afbeeldingen en foto’s een mooie aanvulling zijn voor je website. Hiervoor kun je eventueel iemand inschakelen die  verstand heeft van beeldbewerkingssoftware en deze kan optimaliseren voor gebruik op het internet.

Update sept. 2014: Er is een online tool genaamd Canva, hiermee kun je makkelijk en snel de mooiste afbeeldingen maken. Probeer het eens!

Meer lezen over copyright en auteursrecht

Artikel: foto’s op internet – door Arnoud Engelfriet, de specialist op het gebied van internetcopyright en auteursrecht. In dit artikel vind je leesbare juridische uitleg over auteursrecht, copyright, portretrecht en het gebruik van foto’s op internet.

En wat vind jij? Ben je zelf wel eens tegen het “fotoprobleem” aan gelopen? Hoe los jij dit op? Gebruik je zelf ook stockfoto’s of juist eigen foto’s en waarom? Ook als je meer tips hebt, je bent van harte welkom om het hieronder te laten weten!

Vond je dit een interessant artikel? Je kunt je hieronder inschrijven op mijn nieuwsbrief zodat je automatisch op de hoogte blijft van nieuwe artikelen over websites, optimalisatie en promotie.

Marjon Saft
Je hoeft de techniek van je website niet helemaal alleen te doen. Als online professional of VA ben je veel met je website(s) bezig. Er zijn momenten dat je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker als het gaat over de techniek en het onderhoud.

Website struggles leveren frustratie op en verslinden je kostbare tijd. Hoe heerlijk is het dan als je aan kunt kloppen bij iemand met veel kennis en ervaring van WordPress en andere online tools. Iemand die zelf al heel veel geprobeerd heeft en daardoor sneller met een oplossing kan komen?

De afgelopen 8 jaar heb ik ruim 200 klanten mogen helpen, waaronder veel VA's die mijn hulp ook inschakelen voor websites van hun klanten. Dus loop je vast op een technisch probleem bij een website? Laat mij je project weer in beweging brengen.

Stuur me een mailtje met je website uitdaging en ik laat je weten of en hoe ik je kan helpen. Let's FIX it!
Marjon Saft on FacebookMarjon Saft on InstagramMarjon Saft on LinkedinMarjon Saft on Twitter