Ik waarschuwde in december om niet gelijk naar WordPress 5.0 te updaten toen deze net uitkwam. Dit vanwege de vele wijzigingen die in deze versie doorgevoerd waren. Het is in zo’n geval beter om even te wachten tot alle plug-in en thema-bouwers ook tijd hebben gehad om updates door te voeren zodat alles zonder problemen met elkaar blijft samenwerken.

Inmiddels zijn er nog een aantal kleine updates achteraan gekomen en lijken de meeste plug-ins en thema’s bij te zijn en goed te werken met deze nieuwe versie van WordPress. Updaten is nu dus goed te doen!

Uiteraard raad ik nog steeds aan om eerst een volledige back-up te maken en als het even kan de update eerst te testen in een testversie van je website. Daarna eerst alle plug-ins en thema’s updaten en dan pas naar de nieuwe WordPress versie updaten.

Ik heb inmiddels voor alle onderhoudsklanten de nieuwste versie doorgevoerd en ben gelukkig weinig problemen tegengekomen.

Ik kan me wel voorstellen dat de overgang naar de nieuwe editor misschien wat lastig is voor velen. Alles ziet er anders uit dan we gewend zijn en het is even zoeken waar alle functies e.d. nu verstopt zitten. De nieuwe
“Gutenberg” editor heeft echter ook voordelen; je kunt nu makkelijker lay-outs maken met bijvoorbeeld blokken en kolommen waar je hier voorheen nog een aparte plug-in voor nodig had. Hierover later meer!

Ben je er nog niet aan toe om in de nieuwe editor te werken?.

Ik kan me er iets bij voorstellen, want het is echt even wennen 😉 Gelukkig heeft de WordPress community hier al rekening mee gehouden door een plug-in uit te brengen die de klassieke editor terughaalt. De “Klassieke editor” plug-in. Deze kun je installeren om nog even in de oude editor te kunnen blijven werken. Je kunt daarna aangeven of je deze standaard wilt gebruiken of alleen voor bepaalde berichten. Deze instelling is te vinden onder Instellingen > Schrijven. Zie screenshot hieronder:

Je kunt hier dus de Classic Editor of de Block Editor instellen als standaard voor alle gebruikers. En je kunt aangeven of gebruikers zelf mogen kiezen om te switchen tussen deze twee. Wanneer je voor die laatste optie kiest komt er een keuze mogelijkheid aan de rechterkant van je editor, hier kun je makkelijk mee switchen per bericht en/of pagina. Handig als je even wilt oefenen of alleen voor sommige berichten met de nieuwe of juist de oude editor wilt werken.

Ik wens je veel oefenplezier met het gebruik van de nieuwe editor en alle gave nieuwe functies!

Marjon Saft
Je hoeft de techniek van je website niet helemaal alleen te doen. Als online professional of VA ben je veel met je website(s) bezig. Er zijn momenten dat je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker als het gaat over de techniek en het onderhoud.

Website struggles leveren frustratie op en verslinden je kostbare tijd. Hoe heerlijk is het dan als je aan kunt kloppen bij iemand met veel kennis en ervaring van WordPress en andere online tools. Iemand die zelf al heel veel geprobeerd heeft en daardoor sneller met een oplossing kan komen?

De afgelopen 8 jaar heb ik ruim 200 klanten mogen helpen, waaronder veel VA's die mijn hulp ook inschakelen voor websites van hun klanten. Dus loop je vast op een technisch probleem bij een website? Laat mij je project weer in beweging brengen.

Stuur me een mailtje met je website uitdaging en ik laat je weten of en hoe ik je kan helpen. Let's FIX it!
Marjon Saft on FacebookMarjon Saft on InstagramMarjon Saft on LinkedinMarjon Saft on Twitter