Inmiddels verblijf ik alweer een maand op Mallorca! Hoog tijd voor een update over hoe dit bevalt inclusief tips voor als je zelf ook een tijdje in het buitenland wilt werken!

Natuurlijk is het weer hier stukken beter dan in Nederland, meestal minstens 10 graden warmer en een stuk meer zon 🙂 Wat dat betreft zou ik hier wel de hele winter willen blijven. Aan de andere kant verlang ik inmiddels ook wel weer naar het ‘normale’ leven in Nederland en vooral: onze hond!

Ik had mijn bedrijf al een paar keer eerder een paar weken meegenomen naar het buitenland, maar toen was het tijdens de kerstvakantie periode met weinig actieve projecten op dat moment en een keer tijdens een vooraf aangekondigde vakantie waardoor ik beide keren alleen maar af en toe wat support hoefde te verlenen. Oktober en november behoren echter tot de drukste maanden van het jaar waardoor de uitdaging nu een stuk groter was. Daarbij hoorde m’n vriend vrij laat dat hij hierheen kon om te werken waardoor ik geen project-pauze meer in kon lassen.

Beveiligde internetverbinding

Mijn 1e prioriteit was uitzoeken hoe ik altijd een beveiligde internetverbinding zou kunnen maken. Ik wilde namelijk niet via een openbaar Wifi-netwerk werkzaamheden voor mijn klanten doen i.v.m. gebruik van de inloggegevens enzo en al helemaal niet internetbankieren, iets wat toch onvermijdelijk is tijdens zo’n lang verblijf. De vorige keren heb ik voor af en toe support mijn telefoon als Wifi hotspot gebruikt. Maar nu zou ik hele dagen gaan werken en was daarom bang dat ik mijn telefoon tot oververhitting aan toe zou gaan gebruiken 😉

De oplossing bleek een MiFi netwerk te zijn. Je koopt daarbij lokaal een simkaart met internetabonnement, plaats die in het apparaatje dat als router functioneert en off you go! Voor 250 GB dataverkeer ben je dan ongeveer € 120,- kwijt. Dit had ik dus vooraf allemaal uitgezocht, kom ik hier aan, blijkt het een gewone vakantiewoning te zijn inclusief eigen Wifi netwerk. Alle voorbereiding bleek dus helemaal niet nodig achteraf, maar goed, sowieso wel fijn om te weten!

Het werken op zich verschilt niet zoveel van het werken in Nederland. Ik kan eigenlijk gewoon werken zoals ik gewend ben. Helaas heb ik niet mijn grootste scherm meegenomen, daar kreeg ik dus wel een beetje spijt van. Verder mis ik vooral mijn ergonomische bureaustoel en ruime bureau. Je leert wel waarderen wat je als normaal bent gaan beschouwen 🙂 Ik probeer ook zoveel mogelijk buiten te werken als ik maar 1 scherm nodig heb. Dat is wel erg lekker!

Buiten aan het werk

De communicatie met klanten loopt ook gewoon lekker door. Ik probeer zoveel mogelijk via mail en Skype af te handelen want de telefoonverbinding lijkt niet altijd optimaal te zijn, maar dat gaat eigenlijk prima. Enige nadeel is dat je niet fysiek af kunt spreken op locatie, maar het voordeel daarvan is dat afspraken nu een stuk minder tijd kosten.

Het strand… heb ik al met al maar 1 middag bezocht. Het werk bleek toch zo druk te zijn dat iedere middag op het strand liggen helaas geen optie bleek te zijn. Bovendien is het weer de laatste weken nog wel lekker, maar ook niet helemaal bikini-waardig. Gelukkig zijn de korte wandelingen tussendoor hier ook erg de moeite waard, alles staat nog prachtig in bloei (rozen!) en de uitzichten zijn fenomenaal!

Mooie uitzichten

Mijn take-aways voor als je zelf op werkvakantie wilt in het buitenland:

  • Zorg voor een mogelijkheid tot een beveiligde internetverbinding voor je privacygevoelige gegevens. Een MiFi netwerk of je telefoon als hotspot voldoen hier uitstekend voor.
  • Je kunt via b.v. Lastpass ook eenmalige wachtwoorden aanmaken, hiermee kun je slechts 1x inloggen als je toch even via een openbaar netwerk moet internetten.
  • Beveilig je telefoon en laptop met een wachtwoord zodat men geen toegang heeft tot je gegevens wanneer je spullen gestolen worden of je ze verliest. En zorg uiteraard voor een goede back-up (in de cloud)!
  • Als je ruimte hebt in de auto:
    • Zorg voor een ergonomische stoel of kruk als je van plan bent om vrij lange dagen te gaan werken.
    • Neem een groter extra scherm en eventueel extra toetsenbord / muis mee als je dit gewend bent voor je werk.
  • Maak iedere dag een (lunch)wandeling om je omgeving te verkennen, vergeet niet te genieten dus 🙂

Mijn vriend heeft nog wat langer werk hier, maar deze week kom ik alweer terug in ons koude kikkerlandje, heb zo’n vermoeden dat ik qua temperatuur dan gelijk weer terug wil als ik de berichten zo hoor…

Meer foto’s op mijn Facebook account als je vriendjes bent 🙂

En jij, heb je ook wel eens in het buitenland gewerkt? Zo ja, wat vond je er van en heb je nog aanvullende tips? Ben benieuwd!

Marjon Saft
Je hoeft de techniek van je website niet helemaal alleen te doen. Als online professional of VA ben je veel met je website(s) bezig. Er zijn momenten dat je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker als het gaat over de techniek en het onderhoud.

Website struggles leveren frustratie op en verslinden je kostbare tijd. Hoe heerlijk is het dan als je aan kunt kloppen bij iemand met veel kennis en ervaring van WordPress en andere online tools. Iemand die zelf al heel veel geprobeerd heeft en daardoor sneller met een oplossing kan komen?

De afgelopen 8 jaar heb ik ruim 200 klanten mogen helpen, waaronder veel VA's die mijn hulp ook inschakelen voor websites van hun klanten. Dus loop je vast op een technisch probleem bij een website? Laat mij je project weer in beweging brengen.

Stuur me een mailtje met je website uitdaging en ik laat je weten of en hoe ik je kan helpen. Let's FIX it!
Marjon Saft on FacebookMarjon Saft on InstagramMarjon Saft on LinkedinMarjon Saft on Twitter