Onlangs kreeg een van m’n klanten een mailtje van iemand met het verzoek of ze mee wilde doen met een linkruil. Zij moest dan een link naar een site op haar site plaatsen en in ruil daarvoor krijgt ze links terug van een aantal andere (zeer algemene) sites. Dit is een vraag die ik nog steeds regelmatig van mijn klanten krijg. En het antwoord daarop is meestal heel kort Nee 🙂 Waarom? Lees snel verder!
 

Eerlijk gezegd blijft het me verbazen dat dit soort verzoeken nog steeds regelmatig gedaan wordt. Deze manier van linkbuilden (het verzamelen van links naar jouw site zodat Google je website hoger waardeert) is namelijk niet meer van deze tijd en heeft ook niet zoveel zin. (zie de uitleg van Google over dit soort praktijken) Ik zou zo’n linkruil daarom absoluut niet aanraden.
 

Wat is er namelijk aan de hand?

Op een gegeven moment werd bekend dat Google de waardering van sites onder andere baseerde op het aantal links dat naar de site verwijst. Slimme internetmarketeers speelden hierop in door verwoed links te gaan verzamelen, het zogenoemde linkbuilding dus.
 
Vaak werden het echter links over en weer en Google begon deze tegen elkaar weg te strepen. Daarom worden een soort link – driehoeken bedacht en opgezet omdat een link over en weer niet voldoende was om een hogere positie in Google te krijgen. Het werkte soms ook wel (tijdelijk), totdat Google het ontdekt, dan kun je (tijdelijk of helemaal) uit de resultaten verwijderd worden als straf.
 
Zo’n verzoek om aan linkruil te doen voegt dus in de meeste gevallen niets toe voor jouw site, je hebt er niets aan en helpt eigenlijk alleen deze persoon aan linkjes 😉
 

Maar linkbuilding is toch ook goed voor je positie in Google?

 Zeker, linkbuilding kan nog steeds heel handig zijn, maar dan alleen vanaf sites die echt relevant zijn aan jouw website, en het liefst ‘natuurlijke’ links die echt iets toevoegen. Het beste is als mensen vrijwillig naar jouw site linken, dat is een sterk signaal dat jouw inhoud de moeite van het delen en lezen waard is. Probeer daar dus altijd naar te streven!
 
Probeer in ieder geval links vanaf online ‘achterbuurten’ te vermijden. Dat zijn vaak slechte kwaliteit sites die alleen maar voor het maken van links in het leven geroepen zijn. Die links verslechteren je positie vaak alleen maar, dus blijf daar vooral ver van weg.
 
Meer tips over hoe je online gevonden kunt worden lees je in mijn artikel over dit onderwerp:
Hardnekkig misverstand: ik ben online DUS ik word gevonden…
 
 
Marjon Saft
Je hoeft de techniek van je website niet helemaal alleen te doen. Als online professional of VA ben je veel met je website(s) bezig. Er zijn momenten dat je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker als het gaat over de techniek en het onderhoud.

Website struggles leveren frustratie op en verslinden je kostbare tijd. Hoe heerlijk is het dan als je aan kunt kloppen bij iemand met veel kennis en ervaring van WordPress en andere online tools. Iemand die zelf al heel veel geprobeerd heeft en daardoor sneller met een oplossing kan komen?

De afgelopen 8 jaar heb ik ruim 200 klanten mogen helpen, waaronder veel VA's die mijn hulp ook inschakelen voor websites van hun klanten. Dus loop je vast op een technisch probleem bij een website? Laat mij je project weer in beweging brengen.

Stuur me een mailtje met je website uitdaging en ik laat je weten of en hoe ik je kan helpen. Let's FIX it!
Marjon Saft on FacebookMarjon Saft on InstagramMarjon Saft on LinkedinMarjon Saft on Twitter